Antalya’nın güney sahillerinde Phaselis’ten sonra ikinci önemli liman kenti Olympos’tur. Şehir adını 16 kilometre kuzeyindeki Torosların batı uzantılarından biri olan 2 bin 375 metre yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’ndan alır. Olympos, kentin ortasından geçen Akçay Deresi ile ikiye ayrılmaktadır. Olympos sit alanı kapsamında olduğu için antik alan ve çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir.
Olympos Antik Kentinin Tarihi
Olympos, Likya'nın önemli bir kenti ve limanıydı. Kent, yaklaşık M.Ö. 4. yüzyılda kurulmuş olup, doğal bir limanın etrafında gelişmiştir. Likya'nın diğer kentleri gibi Olympos da Helenistik dönemde önemli bir ticaret merkeziydi ve çeşitli dönemlerde Pers, Helenistik, Roma ve Bizans egemenliği altında kalmıştır.
Kent, Likya'nın diğer bölgeleriyle ticaret yapmak için önemli bir noktaydı ve doğal limanı ticaret gemileri için güvenli bir sığınak sağlamaktaydı.
Antik kentte bulunan kalıntılar arasında tiyatro, hamamlar, tapınaklar, agora ve nekropol gibi yapılar yer alır. Ayrıca Olympos'ta bulunan en önemli yapılar arasında, kentin savunmasını sağlayan akropolis üzerine inşa edilmiş kaledir. Kentin terk edilmesiyle birlikte, yapılar zamanla doğa tarafından kaplandı ve ormanlar içinde gizlenmiş hale geldi.
Olympos, mitolojide de önemli bir yere sahiptir. Antik Yunan mitolojisinde, Olympos Dağı tanrıların oturduğu yer olarak kabul edilir. Olympos'un adı da bu dağdan gelir ve bu nedenle kentin mitolojik ve tarihsel açıdan önemi büyüktür.
Bugün Olympos, turistlerin ilgisini çeken önemli bir turistik mekandır. Ziyaretçiler, antik kent kalıntılarını keşfetmek ve denizin tadını çıkarmak için buraya gelirler. Ayrıca çevrede trekking ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler de yapılabilir. Likya'nın genel olarak sahip olduğu doğal ve tarihi zenginliklerle birlikte Olympos, Türkiye'nin turistik önem taşıyan bölgelerinden biridir.
Olimpos’da Neler Yapılır?
Tekne turuna katılın, Tekne turuna katılacak olan kişiler için turlar Adrasan ve Olympos’tan hareket etmektedir. İki farklı tur şekli vardır. Turlardan biri Suluada’ya gitmekteyken diğer ise koyları gezdirmektedir. Vaktiniz var ise bu iki turu da deneyimleyebilirsiniz. Tekne turlarına vereceğiniz ücretin içine öğle yemeği, çay ve meyve ikramı gibi özel ikramlarda dahildir.
ATV turuna katılın, ATV’leri tek başınıza ya da iki kişi ile kullanarak doğa içerisinde tüm engebeli alanlarda rahatlıkla gezebilirsiniz
Kaya tırmanışı yapın, Özel ekipmanlar ve size eşlik edecek profesyonel bir rehberin olması gerekmektedir. Bunun için kentte rehberler bulunmaktadır.
Denizde dalış yapın, Şnorkel ile ilk defa dalış yapacak ve eğitimsiz kişilerin kesinlikle burada bulunan rehberlerin yardımına başvurması önerilir. Dalış için ise sahilin sağ tarafında yer alan kayalıklar kullanılır.
Bisikletle turlayın, Bisikletinizi sadece asfalt üzerinde sürecekseniz daha ince tekerlekli bisikletleri tercih edebilirsiniz ama diğer alanlar için daha kalın tekerlekli bisikletlerden kiralamalısınız.